Topptur Lyngen Norge 31 mars – 5 april 2020
Topptursresa Lyngen Norge 31 mars – 5 april 2020
Exklusiv resa till topptursmeckat Lyngen med bergsguide!
En vintrig drömresa är här! Vi flyger upp till Tromsö och vidare med transfer till nordligaste Norge. Vi möts av de mest magiska vyer och slående upplevelser i Lyngen, topptursmeckat dit människor från hela världen färdar för toppturer!
Vår egen bergsguide Mikael Amlert (15 års erfarenhet av guidning inom topptur i Sverige och världen) tar oss med på magiska turer. Vi bor mitt i ett vitt drömlandskap i en liten grupp, och delar glädjen och gemenskapen medan vi skapar minnen för livet. Vi går toppturer där vi kämpar på tillsammans uppför och sedan njuter av magisk utförsåkning nedför. Vi lämnar tid åt njutning, solgropar och foto-stopp, men jagar också de bästa åken och topparna för dagen.
För den absolut bästa upplevelsen och tryggheten är resan begränsad till en liten grupp. Du som bokar är stabil skidåkare utför, har testat topptur tidigare (även om du inte behöver vara supererfaren), samt klarar av att vara i rörelse halv – och heldagar i låg puls. Du är också en teamplayer och ser fram emot långa underbara dagar i vitt snölandskap där branta bergssidor möter djupa hav i dramatiska vyer, blå himmel och god gemenskap!
Mot äventyret!
Mer information
Nivåer
Det här lägret är för dig som inte har toppturat så mycket tidigare, men som ändå har testat denna typ av aktivitet innan avresa. Du får gärna vara van off-pist åkare i varierad snö. Du behöver som minst kapabel kunna åka svarta backar. Du skall också vara förberedd på att resan innehåller främst heldagar utomhus i rörelse med varierad puls.
Vad är topptur ? Fjällsäkerhetsrådet har en bra beskrivning >> men om du funderar på vad topptur är så rekommenderar vi vår topptursläger för nybörjare i Storulvån iställer >>
Utrustning
Egen topptursutrustning behöver du checka in på Arlanda (skidbagege är inkluderat). Antingen är det din egen utrustning eller så har du hyrt utrustning (obs, även skarjärn). Team Nordic Trail hjälper självklart till med detta så du känner dig trygg med den utrustning du har, vi kommer att ge tips och arrangera en träff i Stockholm där du kan hyra utrustning. Du behöver även ta med (hyrd eller egen) tranceiver, spade och sond.
Rekommenderade flygtider
På denna resa ingår ej flyg utan det bokar du på egen hand. Vi har valt att ta bort flygresor på utvalda resor för att ge er resenärer en större flexibilitet att välja avreseort, samt att vi vill ge er möjlighet att boka tågresa om ni önskar. Det är viktigt att ni bokar en anslutning som kommer i god tid till våra rekommenderade tider.
Ditresa
Vi rekommenderar att du bokar ett flyg som landar senast på Tromsö flygplats tisdagen den 31:a mars senast 15.00.
Hemresa
Vi rekommenderar att du bokar ett flyg som lyfter tidigast 16.30 söndagen den 5:e april från Tromsö Flygplats.
Eller annan anslutning via tåg i anslutning till ovan tider. Är du osäker så hör av dig!
Boende
Vår utgångspunkt mitt i vinterparadiset är Koppangen Brygger som ligger i en fridfull fiskeby med imponerande utsikt över fjordarna.
Boendet är perfekt för en liten skidgrupp där vi har tillgång till kök och allrum. Koppangen Brygger får ofta högt betyg för sitt läge och fina boende.
Måltider
Alla måltider är inkluderade på denna resa men lagas tillsammans. Våra luncher packar vi med oss och vi äter dem i lugn och ro ute på fjället. Middag äter vi tillsammans på kvällen där vi delar och ventilerar dagens upplevelser.
Programpunkter
Tisdag
Vi samlar ihop oss i Tromsö där vi packar in oss i minibussen mot Lyngen. Vi håller humöret uppe under dessa timmar med roliga historier och vyer utanför bilens fönster. Det är en lång resa men det ÄR VÄRT det.
Onsdag
Vi gör oss bekväma i snön runtom vår utgångspunkt och utmanar miljön utifrån väder och vind. Vi har ett förmiddagsblock med lavinsök och stegjärnsteknik inklusive fokus på fjällsäkerhet. Vi tränar på vår utrustning praktiskt och testgår uppför och åker utför. Allt ska sitta prickfritt inför resten av veckan, och vi tar den tid som behövs.
Torsdag – Lördag
Vi spenderar heldagar ute på fjället! Vår bergsguide Mikael säkerställer att vi genomför de bästa tänkbara turerna för dagen. Vi har transfer att tillgå för att alltid träffsäkert hitta goda uppför- och utförsupplevelser. Området är vackert, vilt och vidunderligt!
Söndag
Vi ska självklart ut igen på tidig morgonaktivitet. Sen säger vi adjö till Lyngens sagovärld och tar minibuss och flyg hemåt. Vi landar in i Stockholm på söndag kväll. Stadsluften slår emot oss men vinterlandskapet lever kvar i hjärtat…
Team Nordic Trail reserverar sig för ändringar i programmet.
Mikael Amlert – auktoriserad internationell bergsguide SBO/IFMGA
Mikael har över 20 års erfarenhet från Kebnekaise och Sarek där han även har varit aktiv som alpin fjällräddare och naturbevakare. Mikael har arbetat i området under alla årstider och under alla typer av förhållanden med att guida och utbilda skidåkare och alpinister, undsätta nödställda och spåra rovdjur. ”Mike” kommer att se till att gruppen får bästa möjliga förutsättningar för en säker och givande vinterbestigning av Kebnekaise och att deltagarna får möjligheter att utveckla sin skidåkning och vintervana i en spektakulära och klassiska omgivningar.
Malin Hedlund
En lekfull 36-årig värmlänning bosatt i Karlstad. Malin älskar att bjuda på sig själv och engagera fler till rolig träning. Hon har varit ledare för Team Nordic Trail sedan uppstart i Karlstad 2016, och är larvigt förtjust i snö, fjäll och berg. Malin springer gärna tävling, är en dålig förlorare men har ett stort hjärta. Med en bakgrund inom geovetenskap bjuder hon som ledare gärna på diskussioner kring glaciärer, bergsbildning och diverse magiska vyer.
Packningslista
Nedan följer en packningslista för skidbestigning i kallt och hårt väder skriven i samarbete med Procaution AB/Mikael Amlert vår bergsguide.
Observera att du kan behöver medta all skid- och säkerhetsutrustning (skidor, stighudar, skarjärn, hjälm, pjäxor, stavar, tranceiver, sond och spade) eller hyra utrustning. Vi hjälper dig som vill hyra, maila info@teamnordictrail.se för mer information.
Allmänt
I kallt och hårt väder är det viktigt att plaggen är rymliga och att de tillåter rörlighet och att de transporterar bort fukt från kroppen i så stor utsträckning som möjligt. Öppningar i hals, ben och ärmar ska kunna stängas till för att hålla oväder ute. Underställ och mellanlager kan användas i flera skikt som kompletterar varandra. Plagg av ull behåller värme bättre än plagg av syntet även när de är fuktiga.
På fötterna
• Skid- eller sportstrumpor av ull. Om man lätt blir kall om fötterna så kan det vara klokt att på en lång dag ute ta med ett extra par strumpor för att kunna byta om vid behov.
• Pjäxa för skidbestigning (hyrs eller medtag egen). Med kraftig yttersula för bra grepp då man går till fots.
Alpinpjäxor med ”gå funktion” är OK om man orkar med vikten och om sulan är av kraftigt gummi.
Ska vara rymlig för att tillåta fullgod blodcirkulation i fötterna.
• Fuktspärrar av plastpåsar eller likande material som placeras mellan foten och innerskon rekommenderas. De håller foten varmare genom att fukten hålls kvar i strumpan istället för att fukta ned pjäxan som därmed behåller sin värmeförmåga längre. Om denna metod används kan det bli nödvändigt med ett eller flera strumpbyten under dagen.
På händerna
• Kraftiga handskar av vädertåligt material. Löstagbart foder/innervante rekommenderas. Vid teknisk aktivitet med rep osv är femfingerhandskar ett krav. Ju kallare väder desto större är behovet av trefinger/tumvantemodell. Innerfoder med inslag av ull rekommenderas.
• En lättare handske för hård fysisk aktivitet tex uppför.
• Reservhandskar av lämplig modell.
På kroppen
• Funktionsunderställ och underkläder av ull eller syntet eller mix. Tröjan ska ha hög halskrage. Obs! Kan vara skönt och avgörande med en extra torr underställströja att byta om till under dagen vid behov. Bomullsplagg rekommenderas ej.
• Mellanlager i form av tunnare tröja eller väst av ull/syntet. En eller flera plagg i lämplig kombination. Flera lager är bra för att transportera bort fukt och för ett bibehålla en jämn temperatur även vid stopp-och-gå aktiviteter. Mamelucker som ryms under skalbyxorna är ett mycket bra sätt att behålla värme i fötter och ben.
• Skalkläder mot vind och nederbörd. Jacka med hög hals och rymlig huva, alla öppningar ska kunna stängas till med draglås eller kardborre. Snölås på jackan är inte nödvändigt, men absolut vindtäthet är ett krav.
Skalbyxan ska rymma pjäxskaften men samtidigt inte vara för yvig. En hög byxa med hängslen är bra i hårt väder men kan vara för varm vid kraftig ansträngning. En låg byxa utan hängslen kan lätt glida ned av tyngden från ryggsäcken och skyddar sämre i hårt väder. Jacka och byxa behöver överlappa varandra. Plaggen ska kunna gå att öppna ordentligt för att underlätta ventilation. Det är en fördel om byxan går att ta av och på utan att behöva ta av sig pjäxorna. S.k. innerfoder i nät är mycket olämpligt eftersom det blir fuktigt och hindrar ventilationen. En tunnare jacka kan tas med som komplement vid hård ansträngning.
• Skidbestigningsbyxa eller tights som kan användas som ytterplagg kan vara bekvämt att gå i. Med eller utan underställ beror på väder osv. Obs! Byxan måste kunna kompletteras med skalplagget.
• Förstärkningsjacka av dun eller syntet och av vindtätt yttermaterial. Den ska ha rymlig och isolerad huva och kunna tas på utanpå alla andra kläder och gå ner över rumpan. S.k. puffjacka eller liknande duger inte – jackan behöver vara kraftig.
• Förstärkningsbyxor av syntetmaterial som kan tas på utanpå skalkläderna och utan att behöva ta av pjäxorna. Det finns många lämpliga modeller med kortare eller längre ben.
På huvud och hals
• Lättare mössa eller buff som tål väder och vind för ansträngande aktiviteter.
• Kraftig och vädertålig mössa med bästa värmeförmåga att använda på raster och lugnare aktiviteter.
• Eventuell extra lättare mössa eller pannband
• Kraftig halsduk, extrakrage eller buff efter behov.
Frågor & svar
Hittar du inte svar på din fråga nedan eller under våra resevillkor, vänligen skicka ett mail till info@teamnordictrail.se.*
Varför ska jag resa med er?
Vill du uppleva vacker natur och framfart i varierad terräng samtidigt som du får träffa och inspireras av likasinnade, då ska du resa med oss! Vi erbjuder resor till magnifika miljöer utomlands samt att vi anordnar läger från norr till söder i vår vackra svenska natur. Vårt motto är ”Träning, gemenskap och upplevelse, alla är välkomna”, något som genomsyrar alla våra resor.
Förutom upplevelsen och gemenskapen vill vi att det ska vara enkelt att resa med oss. Du ska få en attraktiv helhetsupplevelse där du själv inte behöver lägga någon tid eller tanke på planering, överlåt det på oss. Bara att boka, packa väskan och komma med!
Passar era resor mig?
Vi har resor för alla nivåer och smakar. Alla resor är unika och på respektive resa kan du läsa om vad som gör just den resan unik!
Vad för utrustning behöver jag?
Oavsett plats kan temperatur och väder variera kraftigt, något du måste ta hänsyn till när du planerar vad du ska ha med dig. Ca 30-45 dagar innan avresa skickas en detaljerad packningslista ut till alla resenärer. Där får du mer information om vad du bör packa i (om det till exempel är viktigt att packa i en mjuk resväska), vad du bör ha med dig i klädväg, skoväg och övriga bra att ha.
För alla resor gäller bra skor, oavsett om du ska vandra eller springa. Ett par bra och insprungna trailskor är A och O, kolla på våra partners erbjudanden om du behöver nya. För vandring ex på Kebnekaise behöver du ett par vandringsskor med halvhögt/högt skaft.
Ska du springa är en löparryggsäck bra att ha, den bör hålla för en dagspackning på ca 12 liter. Kika i vår webshop om du saknar en.
På vissa resor behöver du en lite större ryggsäck då vi har med oss all vår packning under hela resan, då rekommenderar vi en ryggsäck på 25-30 liter som sitter bra på ryggen. För resor med lite mer specifika packlistor finns en egen flik med information om just Utrustning.
Vilken fysisk nivå krävs för era resor?
Det ser du enkelt i ”Resfakta” i högerkolumnen samt under ”Mer info”. Vi har resor för alla nivåer.
Kan jag åka ensam på era resor?
Våra resor passar både för dig som reser ensam liksom för er som reser två eller flera. Oavsett om du reser ensam eller i sällskap kommer du att träffa likasinnade på plats och en fin gemenskap brukar uppstå. För er som reser två eller flera tillsammans och inte befinner er på samma fysiska nivå, positivt för er är att ni kan åka på samma resa, men delta på olika nivåer på våra aktiviteter. Majoriteten av våra resenärer reser ensamma.
Hur bor man under resan?
På våra resor bor vi i både dubbelrum och flerbäddsrum. På en del resor bor vi i villor där vi har med oss egen kock som lagar maten åt oss. På andra resor förflyttar vi oss flera gånger under resan mellan olika refugios/bergboenden. Då bor vi i flerbäddsrum med allt från 2-10 sängar i varje. På dessa boenden kan vi tyvärr inte erbjuda enkelrum. I de fall vi har ett rum över när vi bor i egna villor kan vi erbjuda eget rum vid önskemål, men det är inget vi kan garantera vid bokning.
Läs mer om vilket boende som gäller på resan under fliken Boende.
Hur funkar det med rumsfördelning?
Majoriteten av våra resenärer reser själva. Vi parar ihop er med personer av samma kön och liknande ålder så långt vi kan. Om du reser med en vän, skriv det i din anmälan så ser vi till att ni får bo tillsammans. Är ni flera som reser tillsammans ser vi till att du får bo med minst en av dina kompisar.
Jag vill åka tillsammans med en vän, men jag är mer löpstark, kan vi åka tillsammans?
På många av våra resor har vi flera nivåer på våra aktiviteter. Det kan handla om en längre dagstur där du exempelvis kan välja om du vill springa, jogga eller gå. Perfekt för er som vill åka på en löparresa tillsammans, men där en är markant mer löpstark än den andra, är att ni kan välja olika grupper för aktiviteten, men ändå få mycket tid tillsammans. Sen kommer ni också att träffa andra likasinnade på plats.
Hur funkar det med mat under resan?
Äta bör man! Att fylla på med energi under våra resor är viktigt. Frukost ingår varje dag på alla våra resor. Om lunch ingår har vi ofta med oss lunchpaket, antingen färdiggjorda som boendet ordnat åt oss eller att vi får plocka ihop vår egen lunchmacka vid frukosten outmeals förekommer också. Ibland stannar vi för lunch på någon restaurang där möjligheten finns. Till kvällen är det middag på boende eller restaurang.
På de resor vi bor i egen villa har vi med oss en egen kock som ordnar med alla måltider.
Du behöver själv ha med dig extra energi att ta under löpturerna, exempelvis bars, godis, gels och dryck.
Jag önskar specialkost, kan ni ordna det?
Ange eventuella matallergier vid bokning. Vi meddelar reseledare, boenden, restauranger om dessa i förväg och de gör alla sitt yttersta för att servera er bra mat.
Vegetarisk kost går i regel alltid att lösa, däremot kan vi inte tillgodose exempelvis LCHF, Keto, Paleo etc.
Kan jag resa från annan ort?
På de resor där flyg ingår från Stockholm men du vill resa från annan ort kan vi alltid göra ett flygavdrag vid bokning. Du får då ett prisavdrag på resan så att du kan köpa eget flyg. När du bokar eget flyg vill vi att du bokar ett om landar innan eller samtidigt som gruppen och lyfter samtidigt eller efter resten av gruppen för att du ska kunna utnyttja den transfer som ingår. Väljer du att boka andra tider står du för transfer från och till flygplatsen själv.
Se informtion om flyg/transport under fliken Mer info
Kan jag boka annat flyg/transport än det ni rekommenderat?
Vi ser såklart helst att du bokar ett flyg som matchar de tider som vi rekommenderat. Med matchar menar vi att det ska landa samtidigt eller före rekommenderad tid samt lyfta samtidigt eller efter rekommenderad tid. Väljer du att boka andra flyg/transporter kommer du själv att behöva stå för transfern från/till flygplatsen till/från den plats där gruppen är.
Hur betalar jag för en resa?
Betalningsvillkor syns på sidan för respektive resa. Resor inom Sverige betalas direkt vid anmälan via kortbetalning. Resor till utlandet delbetalas vid anmälan och slutfaktureras inom 30 dagar från anmälan. Vid anmälan senare än 45 dagar innan avresa betalas hela summan.
Jag har anmält mig till en resa, men jag har inte fått någon faktura?
Om du inte betalar hela beloppet i samband med bokning skickas faktura med resterande betalning till den mailadress du angav i samband med bokningen. Om du inte får denna, vänligen kolla om den har hamnat i din skräppost, kontakta annars info@teamnordictrail.se.
Går det att avboka en resa?
Anmälan till resan är bindande. Se möjligheter kring avbokning i våra resevillkor.
Resevillkor
Anmälan
Anmälan till resan är bindande. Full betalning av resan skall göras även vid avbokning. Vid utebliven betalning blir kunden återbetalningsskyldig.
Betalning och delbetalning
Betalningsvillkor syns på respektive resa. Betalningen skall ske inom angivet antal dagar som uppgivet. Om resan understiger 5000 kr betalas fullständigt belopp vid bokning. Om resan överstiger 5000 kr erläggs delbetalning (belopp beroende på destination normalt 3500-6500 kr) vid bokning.
Avbokning
Om du av någon anledning ej kan medverka på resan vänligen kontakta oss på Team Nordic Trail. För ersättning vänligen kontakta hemförsäkring och/eller kortförsäkring. Med avbokningsintyg från Team Nordic Trail brukar normalt 9 av 10 få ersättning av sitt försäkringsbolag. Team Nordic Trail vill självklart vara flexibla och tillmötesgående men har ingen möjlighet att återbetala erlagd avgift vid avbokning.
Reseförsäkring
Vi rekommenderar alltid våra resenärer att på egen hand teckna lämplig reseförsäkring.
Avbeställningsskydd
Team Nordic Trail tillhandahåller ej avbeställningsskydd. Se över din rese - och kortförsäkring inför den aktiva resan med oss.
Skada
Team Nordic Trail gör ingen återbetalning pga. skador eller sjukdom. Vänligen se tidigare punkter om avbokning samt reseförsäkring/avbeställningsskydd.
Överlåtelse
Resenären har rätt att överlåta sin plats till någon som uppfyller alla villkor för att få delta i resan (villkor angivna av arrangören och villkor vad gäller personändringar från parter som arrangören anlitat för resan). Resenären måste meddela arrangören om överlåtelse samt fullständiga uppgifter för personen som resan ska överlåtas till senast 15 dagar innan avresa. Detta görs till info@teamnordictrail.se. Byte av resenär medför ofta direkta kostnader, i huvudsak från flygbolag. Samtliga kostnader för namnändring, ombokning och/eller andra administrativa åtgärder debiteras resenären till fullo.
Inställd resa
Om Team Nordic Trail tvingas ställa in resan återbetalas hela anmälningsavgiften. Resenären är ej berättigad till någon ytterligare ersättning.
Ändringar
Vi förbehåller oss rätten att genomföra ändringar på resor som ej påverkar resans helhet. Exempel på dessa ändringar är boende, ledare, transporter.
Inställd aktivitet
Yttre omständigheter som till exempel dåligt väder, högt vatten, svåra förhållanden, andra oförutsägbara omständigheter, kan göra att aktiviteter måste ändras eller ställas in. Vi förbehåller oss rätten att ändra programpunkter i det angivna programmet och inställd aktivitet är inte giltig anledning till ekonomisk kompensation.
Ansvar
Samtliga resenärer deltar på egen risk. Det är resenärens ansvar att kontrollera med läkare att man klarar att utsätta sig för fysisk ansträngning utifrån resans belastning och program. Team Nordic Trail kan ej hållas ansvarig för skador resenären ådrar sig under resan eller aktiviteterna. Team Nordic Trail åtar sig inte eventuella ekonomiska påföljder av en skada som uppstått under resan/aktiviteten. Resenären är ansvarig att teckna egen försäkring för resan om denne önskar vara försäkrad för skador. Team Nordic Trail kan heller inte ställas till ansvar om resenären på grund av bristande kondition eller andra personliga omständigheter inte klarar av att genomföra en viss aktivitet.
Reklamation
Den som har anmärkningar beträffande resan/aktiviteter/boende måste framföra dessa på plats i samband med att de uppstår eller direkt efter resans avslut. Anmärkningar lämnas till personal från Team Nordic Trail på plats eller per e-mail till info@teamnordictrail.se.
Resegaranti
Vid köp av paketresa (boende och aktiviteter) gäller paketreselagen. Team Nordic Trail uppfyller lagstadgad resegaranti hos Kammarkollegiet. Läs mer om Lagen om paketresor här: http://www.riksdagen.se/sv/Dokument-Lagar/Lagar/Svenskforfattningssamling/Lag-19921672-om-paketresor_sfs-1992-1672/
Kontroll av färdhandlingar
Resenären är skyldig att vdi anmälningstillfället uppge korrekta uppgifter. Skulle det förekomma några felaktigheter ska resenären omedelbart informera arrangören om detta.
Pass
Vid utlandsresa måste resenären ha ett pass som är giltigt minst 6 månader efter resans genomförande.
Vaccinationer
Resenären är ansvarig för att själv skaffa sig information om eventuella vaccinationer i samband med resan.
Genom att godkänna våra resevillkor samtycker du även till vår insamling och behandling av dina personuppgifter enligt dataskyddsförordningen (GDPR).
Tema
Resefakta
Datum: 31 mars – 5 april 2020
Typ av resa: Exklusiv topptursresa till topptursmeckat Lyngen i nordnorge
Nivå: Skall ha testat topptur innan. Bör vara van utförsåkare.
Mer info: Se flikar under rubriken
Anmälan öppen – Obs endast 5 platser!
Innehåll paketresa
- 5 upplevelserika dagar fyllda av toppturer i topptursmeckat Lyngen i nordNorge
- Toppklassig säkerhet med Certifierad bergsguide och maximalt 6 deltagare per guide
- Transfer Tromsö – Lyngen & övriga transporter
- Fjällsäkerhet och lavinsök
- 5 nätters boende Koppanger Brygger
- Mat ingår men lagas gemensamt i grupp
Ta med eller komplettera med:
- Egen topptursutrustning (inkl. skarjärn) eller hyresutrustning
- Egen tranceiver, sond och spade, eller hyresutrustning
- Flygresa eller tåg till Tromsö t.o.r inkl. skidbagage
Betalningsvillkor
Vid bokning betalas en bokningsavgift på 3500 kr inkl. eventuella tillval. Resterande belopp betalas via separat faktura inom 90 dagar.