• Löpträning
      • Löpargrupper

        Bli medlem

        Våra löpargrupper

        Provträna

        Kurser och övrigt

        Nybörjarserier

        Trailkids & Trailfamily - barn- och familjeträning

        Personlig träning/Onlinecoaching

        Ledarskap

        Bli ledare hos Team Nordic Trail

  • Resor
      • Vår 2023

        Gran Canaria Upplevelselöpning 11-17 mars 2023 Fullt

        Orsa Grönklitt skejtläger 17-19 mars 2023 Fullt

        Sydafrika Drakensbergen 23 mars - 1 apr 2023 Fullt

        Atlasbergen Marocko 25 mars - 1 april 2023

        Storulvån toppturshelg 31 mars - 2 april 2023  Fullt

        Mallorca Upplevelse 18-23 april 2023

        Riksgränsen topptur 20-23 april 2023 2 platser kvar!

        Soliga Söderåsen 28 april - 1 maj 2023 Få platser kvar!

        Lake District England 2-7 maj 2023 Få platser kvar!

        Höga Kusten upplevelse 2-4 juni 2023

        Sommar 2023

        Grövelsjön 29 juni - 2 juli 2023 2 platser kvar!

        Sylarna 6-9 juli 2023

        Tour Mont Blanc 1-8 juli 2023 Fullt

        Tour Mont Blanc 9-16 juli 2023Fullt

        Jämtlandstriangeln 14-16 juli 2023

        Dolomiterna Upplevelse 15-22 juli 2023

        Familjeläger Ramundberget 20-23 juli 2023

        Kebnekaise toppbestigning 27-30 juli 2023 Få platser kvar!

        Kungsleden & Kebnekaise 28 juli - 2 aug 2023

        Jämtlandstriangeln 28-30 juli 2023

        Fjällöpning Vålådalen/Helags 3-6 aug 2023

        Kebnekaise toppbestigning 3-6 aug 2023

        Jotunheimen Norge 8-13 aug 2023 Få platser kvar!

        Lofoten Norge 21-26 aug 2023 Fullt

        Höst 2023

        NY! Engelberg Bergsupplevelse 6-10 sep 2023

        NY! Berlin Train & Trail 13-18 sep 2023

        Järvsö Höstglöd 6-8 okt 2023

        Tävlingsresa Ortasjön Italien 12-16 okt 2023

        Mallorca Serra de Tramuntana 16-21 okt 2023

        Anmälan öppnar längre fram

        Atlasbergen Marocko okt 2023

        Teneriffa Upplevelse nov 2023

        El Salvador & Nicaragua feb 2024 

        Upplevelse Elba Italien apr 2024

        Dolomiterna Bergslöpning juli 2024

        Libanon Mountain Trails okt 2024

  • Tävlingar
  • Om oss
      • Löparglädje

        Vi vill dela vår passion för traillöpning tillsammans med dig och göra det enkelt för dig att komma ut i naturen. Med oss kan du både springa i någon av våra löpargrupper runt om i Sverige samt komma med på inspirerande löparresor till natursköna platser.

        Om oss

        Nyheter/Blogg

        Bildgalleri

        Vill du bli ledare?

        Våra villkor

        Kontakt

        Hyr vår lokal

  • Medlem
      • Bli medlem

        Provträna

        Medlemssidor

  • Företag
  • Partners
  • Webshop
Meny
  • Löpträning
    • Löpargrupper
    • Provträna
    • Bli medlem
    • Nybörjarserier
    • Trailkids & Trailfamily
    • Personlig träning
    • Bli ledare hos oss!
  • RESOR
  • TÄVLINGAR
    • EcoTrail Stockholm
    • Göteborg Trailrun
    • Big Shadow Backyard
    • Blackyard
  • MEDLEM
    • Bli medlem
    • Medlemssidor
  • FÖRETAG
  • OM OSS
    • Blogg
  • KONTAKT
  • WEBSHOP

Trailnytt testar: Salomon S-Lab Speed – Snabba lerplöjare!

Visa alla inlägg

Trailnytt testar: Salomon S-Lab Speed – Snabba lerplöjare!

Salomon utvecklar och uppdaterar Fellcross-serien och gör en riktig badboy till sko som passar perfekt för snabb löpning på de lerigaste stigarna. Jag har härjat runt med Salomon S-Lab Speed på fötterna i 30 mil under hösten och här är min recension!

Salomon S-Lab Speed Sidan

Nya och fina. Sen dess har badboysen varit med om en hel del :)

Design

Jag gillar designen på Speed skarpt. Samtidigt som arvet från Fellcross finns kvar så är designen mer djärv och vågad. Egentligen spelar inte en skos utseende någon större roll, men på något sätt känner man sig nästan lite snabbare och mer våghalsig med de här skorna. De liksom andas galen utförslöpning i eländiga förhållanden där man bara plöjer fram. Själv är jag mycket svag för kombinationen svart och rött och jag tycker Salomon lyckats oerhört bra med skorna och hintarna av grått hjälper till att accentuera känslan av fart.

Salomon S-Lab Speed

Skorna efter första passet. Man kan se på dem hur roligt jag haft det :)

Ovandel

Här är det mycket som påminner om Fellcross 3. Skorna har smutsavvisande mesh och plösskydd som båda fungerar som ett utmärkt skydd mot smuts och lera. Speed har en Fell Running-läst (Läs mer om Fell Running här) som skiljer sig lite mot de flesta av Salomons trailskor. Den är smalare i passformen och aningen stelare, för att ge rätt stabilitet då du förhoppningsvis testar dina gränser. Som vanligt är skorna utrustade med Endofit och Sensifit, dvs den där härliga innerplösen som smiter åt mjukt runt din fot i skon för klockren passform och de extra förstärkningarna runt foten vid snörningen för ökat stöd.

Salomon S-Lab Speed Tested on the fells

Tested on the fells – Arvet från Fellcross är som sagt tydligt. 

Skorna är som sagt i första hand för snabb löpning i leriga, våta och smått ogästvänliga förhållanden. I alla fall så är det jag föreställer mig att det kan kännas på väg upp för något berg i Wales när regnet öser ned och vinden sliter i dina kläder och du ändå målmedvetet arbetar vidare mot toppen. Nu är det dags att kika närmare på den delen av skon där den absolut största förändringen har skett.

Salomon S-Lab Speed Sulan

Sulan

Vad är det som är så speciellt och nytt med den här sulan? Vad jag vet så är det Salomons första sula på trailskor med mjukt gummi. Detta ska leda till ett förbättrat grepp på våta stenar men samtidigt ska hållbarheten på dobbarna vara bra. I övrigt är det mesta sig likt utom mittendelen av sulan som man kan se på bilden ovan. Där har man valt att satsa på pyttesmå dobbar och ett större glapp mellan dobbarna. Troligtvis för att man ska kunna trampa på grenar eller rötter mitt under skorna. Detta är dock inget som jag märkt av nämnvärt om det påverkar greppet.

SpeedBakifrån

Användning

Skorna väger nu 265 gram i storlek 42.5 jämfört vilket är en rejäl förbättring jämfört med Fellcross 3 som väger 300 gram. Detta gör att skorna känns betydligt smidigare och lättare än föregångarna. Jag har använt skorna på allt från lerfyllda, backiga millopp till ultrapass på över fem mil. Då vi hade den torraste hösten i mannaminne fram till november så blev det faktiskt inte att skorna kom fram så ofta i september och oktober som jag hade tänkt mig. Är det inte riktigt lerigt och vått så väljer jag oftast Salomon S-Lab Sense Ultra 4 SG då jag tycker de är lite skönare och mjukare jämfört med Speed. Fördelarna med Speed att när det väl är riktigt grisigt ute på stigarna så kan du verkligen lita på skorna. Greppet är fenomenalt i lera, så länge den inte är riktigt djup och lös om du springer brant utför. Då antar jag att det bara fungerar riktigt bra med metalldobb men det springer jag bara med på vintern så det har jag inte testat. En annan bra fördel med Speed är skornas hållbarhet. Trots att jag sprungit riktigt teknisk terräng, genom lera och off-trail så ser skorna fortfarande nästan nya ut. Inget slitage hittills.

SpeedJohnBauerTrailRun

John Bauer Trail Run – Lerfest i branta backar

Ett av mina första pass med skorna var den lokala trailtävlingen John Bauer Trail Run vid IKHP i Huskvarna. Det var i början på september och det regnade rejält innan tävlingen så förhållandena var utmärkta för att snöra på sig Speed och visa vad de går för. Banan är riktigt kuperad och deltagarna bjuds på flera branta och för dagen oerhört leriga backar. Skorna fungerade kanon och jag kunde lita på dem när jag i full fart forsade fram nedför backarna och jag tappade inte fästet uppför heller trots leran. Sen var det inte helt fel att knipa en femteplats på 10 km-banan. Det är jag nöjd med! :)

Salomon S-Lab Speed In Action

Härlig höstrunda i Skövde!

Jag har även använt skorna på riktigt långa pass. Inför Grinchen Trail som vi sprang i början av december, dryga fem mil mellan Huskvarna och Gränna, var jag lite orolig hur skorna skulle kännas efter några mil då de ändå är relativt tighta och smala. Men jag har smala fötter så det var inga problem men detta kan vara något att tänka på om du har lite bredare fötter. Skorna håller smuts och lera ute bra och till viss del väta med. Men när man väl trampar i någon vattenpöl så dränerar de ganska bra också. Sen kommer vi till punkten som kanske är den viktigaste. Hur fungerar skorna på blöt sten? Förra helgen var jag hemma och sprang på mitt barndomsberg Billingen och där finns en fantastiskt fin sträcka från Billingehus via Billingeleden där man kommer först till Ryds Grottor och sen springer man förbi fornborgen Ymsingsborg och där kryllar stigarna av stora, mossiga stenar. Perfekt att verkligen hårdtesta skornas grepp på blöt sten! De presterar väldigt bra för att vara Salomon och blöt sten vilket varit lite av en akilleshäl när det gäller företagets trailskor. Klart det bästa greppet på blöt sten jag haft med någon Salomonsko jag testat hittills. De enda gångerna jag känner att greppet släpper är när jag fortfarande har lite lera kvar under skorna efter en lerpassage som gör att skorna glider lite. Dock är min känsla att skorna inte suger sig fast riktigt på samma sätt som jag känt när jag sprungit med Icebugskor och deras RBX9-gummi. Det är nog marknadsledande när det gäller grepp på blöt sten. Jag har tyvärr inte testat några skor från Inov-8 eller La Sportiva ännu. De ska vara väldigt bra på blöt sten med så det skulle vara roligt att göra ett referenstest någon gång på stigarna hemma i Skövde.

Nu när det även kommit lite snö har jag hunnit testa lite hur Speed presterar på snö och is och där fungerar skorna bra så länge det inte är blankis. Överlag är Salomon S-Lab Speed en kanonsko som är relativt lätt för att vara en riktig lerplog och som har ett grepp du kan lita på i lera och som fungerar riktigt bra även på blöt sten. Skorna är stabila, hållbara och inte riktigt lika mjuka som Senseserien om du är van med Salomonskor. Storleken är aningen större på längden också om man jämför med exempelvis Salomon S-Lab Sense Ultra 4 SG men för mig fungerar det bra med samma storlek ändå då skorna är ganska smala. Skorna har 4 mm dropp vilket gör att de kanske inte lämpar sig för den som är helt ny ute på stigarna. Då kan Salomon Fellraiser (6 mm dropp) vara ett alternativ med liknande egenskaper.


/ Johan Brodén

Blogg Trailupptechlöparen – ”Dä ä bare å löp!”

Visa alla inlägg

Lämna ett svar Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyhetsbrev

Sök

  • Löpträning
    • [Widget Area]
  • Resor
    • [Widget Area]
  • Tävlingar
  • Om oss
    • [Widget Area]
  • Medlem
    • [Widget Area]
  • Företag
  • Partners
  • Webshop

Träning, gemenskap och upplevelse, alla är välkomna!

Team Nordic Trail AB
Stora Skuggans Väg 13

115 42 Stockholm
Mail: info@teamnordictrail.se

Telnr 08 - 91 19 86 (09-16.00)
Org.nr: 556905-0114

Outdoorexperten
BUFF Logos 2017 CORPORATE WHITE

SILVA-WHITE-no-bg
Julbo

Copyright © 2023 · Nordic Trail Child on Genesis Framework · WordPress · Log in