Hur förebygger du löparknä? Access Rehab svarar!
För det första så är det ju oerhört mycket mer skonsamt att springa i naturen. Men om du mot förmodan får besvär så kan du få hjälp av vår partner Access Rehab som svarar på frågan, vad gör man? Vi kommer genomföra en liten serie där vi tar upp de vanligaste skadorna och hur du kan behandla dem. Glöm inte förresten att medlemmar har 10% rabatt på behandlingar hos Access Rehab. Logga in i medlemsportalen och läs mer!
Löparknä är en av de vanligaste skadorna löpare råkar ut för. Löparknä är en irritation och smärta på utsidan av knät, i höjd med knäleden, som uppstår i samband med löpning eller andra sporter som belastar fot, höft och knä. Den uppkommer när senplattan på utsidan av låret och knät skaver mot en slemsäck. Smärtan kan börja som en molande känsla men beskrivs även ofta som ett knivhugg in i knät.
Orsakerna till löparknä kan vara flera, bland annat svaga muskler i höften eller stelhet och problem i ryggen. Löparknä kan också vara ren överansträngning när du ökat löpningen för snabbt i förhållande till vad kroppen i övrigt är tränad för. Smärtan är en varningssignal på överansträngning och det behöver inte innebära en vävnadsskada eller inflammation. Om det gör ont direkt du inleder löpningen eller redan vid gång bör du dock inte springa.
Om du har några av följande symptom så rekommenderar vi att du kontaktar naprapat eller sjukgymnast som kan ställa en diagnos och behandla smärtan och sedan hjälpa dig med övningar för att komma tillrätta med problemet.
Lämpliga höft/säte-stärkande övningar som kan utföras i samråd med din terapeut. Ta en titt nedan på övningar vi rekommenderar!
Lämna ett svar